Medicii de familie, "postași" de ocazie?

2013.07.17, Editorial de Alexandra Mănăilă

Intra cardurile electronice in sarcina medicilor de familie si sub ce forma? Raspunsul difera in functie de cei pe care-i intrebi. Societatea Nationala de Medicina de Familie se tine tare pe pozitie si sustine ca este de acord cu cardul electronic, dar nu si cu distribuirea lui, indiferent daca medicii de familie vor fi sau nu remunerati pentru aceasta activitate. Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Cristian Busoi, a declarat ieri in cadrul unei conferinte de presa transant ca "distribuirea cardurilor se va face prin medicii de familie. Speram sa-i convingem, nu putem sa-i obligam, dar oricum medicii de familie vor fi cei care vor initializa datele de pe card in fata pacientilor. E mai eficient s-o facem in acest fel". 200.000 de carduri vor fi distribuite pana la sfarsitul acestei luni asiguratilor din judetul Arad. Acestea sunt insa primele carduri din cele 7,5 milioane de carduri care le vor fi distribuite romanilor pana la sfarsitul acestui an. Cine va face distribuirea: Posta Romana sau medicii de familie, care temporar vor fi si "postasi" de ocazie?

Munca suplimentara, dar nu negot

Presedintele CNAS recunoaste ca pentru medicii de familie distribuirea cardurilor inseamna munca suplimentara si e dispus sa o remunereze, dar ramane de vazut din ce bani si cat e dispus sa plateasca. "Nu cred ca vorbim de un negot, sigur ca este munca suplimentara, sigur ca inseamna un efort suplimentar din partea medicilor de familie, dar ei sunt primii care vor intelege pentru ca va trebui noi sa-i convingem ca acest card este foarte necesar si ca multe dintre sumele de bani care se risipesc azi in sistem pe retete false, pe bolnavi inchipuiti, pe raportari ale unor spitale sau furnizori uneori umflate si care nu vor mai fi posibile odata cu introducerea cardului, vor lasa mai multi bani pentru cei care-si fac cu adevarat treaba si pentru servicii medicale reale si necesare in sistemul de sanatate. Nu este o plata pentru a-i convinge sa distribuie cardul", a conchis presedintele Casei.

Casa nu are buget pentru distribuirea acestor carduri

"In acest moment pentru 2013 in bugetul CNAS nu avem un buget pentru distribuirea acestor carduri", a specificat Busoi. Acest lucru il intuiau si medicii de familie, care merg insa cu ingrijorarile mai departe. Se tem ca le vor fi taiate fondurile de la alte servicii pentru a li se plati activitatea de distribuire. L-am intrebat pe presedintele Casei, daca este posibila aceasta ipoteza... "Cand ma intrebati daca putem lua de la alte servicii, v-as putea intreba: de la spitale care au o problema de finantare in acest an, luam de la bolnavii de cancer, luam de la bolnavii de hepatita, de la cei cu HIV SIDA, de la programul de ortopedie si cei care au nevoie de o proteza, sau de la cei care au nevoie de stenturi? Daca asa se va decide si pana la urma nu reusim sa-i convingem pe medicii de familie, o sa luam din aceste zone. Dar mie mi se pare cel putin nepotrivit sa cheltuim cateva milioane de euro pe un distribuitor fie el Posta Romana, fie un distribuitor privat cand oricum la un moment dat colegii medici de familie vor trebui sa ia acel card sa-l bage in cititorul de carduri sa faca initializarea, sa-l roage pe pacient sa-si schimbe pinul. Nu ar fi mai simplu in momentul in care se face acest lucru sa-i fie inmanat si cardul?" Un amanunt care poate parea neimportant la prima vedere este acela ca pe plicul in care se afla cardul va fi pus codul de parafa al medicului de familie.

Jobul de postas in minute, ore, zile...

Vremea porumbelului zburator care ducea mesajele si a trasurii postasului care parcurgea uneori zile, chiar saptamani de la expeditor la destinatar a apus. Acum avem trenuri, masini, avioane si servicii de curierat rapid care fac ca distributia sa fie sigura si sa ajunga in cel mai scurt timp la destinatie. Totusi, in opinia Casei e mult mai rapid ca asiguratul sa ajunga la medicul de familie de unde sa-si ridice cardul decat la posta. "De ce ar fi mai simplu sa ajunga acasa prin posta, 25% dintre carduri sa se intoarca la emitent pentru ca stiti bine cum sunt adresele postale prin Romania si cat de corecte sunt aceste adrese, apoi noi sa ne batem capul cum sa-i gasim pe acei oameni, cei care au primit prin posta sa se intrebe ce-i cu cardul asta, sa se duca la medicul de familie si abia atunci sa se faca initializarea. Cred ca ar fi, pur si simplu, logic la medicul de familie pentru ca ar dura cateva minute sa il inmaneze si sa-l semneze de primire, dupa care-l desface si se face initializarea", e de parere Cristian Busoi. Am facut un simplu calcul impreuna cu o alta colega jurnalista (imediat dupa conferinta de presa) ce ar insemna pentru un medic de familie cu 2000 de asigurati pe lista sa aiba jobul temporar de "postas" timp de 10 minute alocate fiecarui card (in care intra distribuirea, initializarea si explicarea pacientului ca sa inteleaga la ce-i foloseste cardul electronic). Daca in fiecare zi timp de 8 ore (desi programul medicului este de 7 ore) medicul de familie ar presta si munca de distributie, ar termina de distribuit toate cardurile in 52 de zile. Ce mai, postas de diligenta...

Presedintele Casei ne linisteste insa: "nu trebuie sa dea 2000 de carduri intr-o luna medicii de familie. Eu cred cu sinceritate ca daca exista deschidere si rationalitate vom putea sa-i convingem pe medicii de familie ca e mai eficient s-o facem in acest fel". Nu stim daca si pentru pacientul roman va fi la fel de eficient sau acesta ar putea deveni pe moment nemultumit ca din cele 20 de minute de consultatie 10 minute ii sunt "mancate" de povestea cardului electronic sau va fi nemultumit ca s-a facut la usa doctorului coada mai mare ca altadata pentru ca medicul de familie il tine pe pacientul din fata sa mai mult ca de obicei in cabinet.

Vesti bune legate de cititoarele de carduri

De obicei postastii sunt iubiti pentru ca aduc vesti bune. Medicii de familie, la fel si spitalele si toti furnizorii de servicii de sanatate care lucreaza in contract cu CNAS vor trebui sa se doteze cu cititoare de carduri care vor costa in jur de 50 euro bucata. Pentru medici ar putea fi o veste buna:" daca e o suma atat de greu de suportat de medicii de familie, vom face diligente catre Ministerul Sanatatii, catre primarii sa achizitionze pentru medicii de familie aceste cititoare", a declarat Cristian Busoi. Aceste cititoare ar putea scadea si la jumatate. In privinta cardurilor de sanatate acestea costa in jur de 2,2 euro bucata fara TVA si au o valabilitate de 5 ani. Presedintele CNAS isi doreste ca medicii de familie sa-l sprijine in acest proiect si promite ca va incerca ca bugetul pe anul viitor alocat medicinei de familie sa fie mai mare decat anul acesta.